Panel Girişi
M-Bus Nedir? Sistem Nasıl Çalışır?Avantajları Nelerdir?

M-Bus Nedir? Sistem Nasıl Çalışır?Avantajları Nelerdir?

M-Bus Nedir? Sistem Nasıl Çalışır? Avantajları Nelerdir?

İlk olarak 1982 yılında bir Coca Cola otomatında denenen ve nesnelerin haberleşmesinin başlangıcı olarak kabul edilen yeni teknoloji yepyeni bir dönem başlamıştı. Devam eden süreçte hızlı bir gelişim göstererek 1999 yılında nesnelerin interneti terimi bilim dünyasında kullanılmaya başladı.

21.yy’da hayatımızın her alanında yer almaya başlayan akıllı cihazlar artık birbirleri ile sürekli bir iletişim halinde. Nasıl ki insanlar birbirleri ile farklı dillerde iletişim kuruyorlar. Nesnelerde birbirleri ile iletişimde farklı farklı teknolojileri kullanıyorlar. IoT olarak da isimlendirilen nesnelerin internetinde farklı farklı IoT protokolleri ve iletişim teknolojileri bulunmaktadır. Bluetooth, LoRaWan, WiFi(Kablosuz Bağlantı Alanı), LAN(Yerel Ağ Bağlantısı), M-BUS, Wireless M-Bus bunlardan sadece birkaçı.

Biz bu yazımızda Metering Bus kelimelerinden oluşturulan ve binalarda kullanılan ölçüm cihazlarının haberleşmesinde kullanılan M-BUS iletişim protokolü üzerinde duracağız. M-BUS protokolü ile Elektrik, Doğalgaz, Su sayaçları ile kablolu ve kablosuz olarak iletişim kurulabilir. M-Bus Avrupa’da ölçüm cihazlarında yaygın olarak kullanılan bir protokol olup kablolu ve kablosuz olma durumuna göre EN 1434-3 veya EN 13757-4 Avrupa standartlarına da uygundur.

M-Bus Nedir? Nasıl Çalışır?

M-Bus (Meter-Bus), su, elektrik, gaz ve ısı sayaçlarında uzaktan okuma yapabilmek için kullanılan bir iletişim protokolüdür. M-Bus sistemi kablolu ve kablosuz olarak kullanılabilen bir sistemdir. Verilerinizi sağlıklı bir şekilde toplamanız için bir adet M-Bus Converter cihazına ihtiyacınız vardır. Ancak ölçüm cihazı RF okuma özelliğine sahip bir cihaz ise herhangi bir convertere ihtiyaç duymadan da M-Bus protokolünü kullanarak veriler aktarılabilir. M-Bus veri iletim protokolü kablolu ve kablosuz bir şekilde çalışabilir. Wireless M-Bus olarak da bilinen kablosuz M-Bus daha yeni bir sistem olmakla birlikte hızla yaygınlaşmaktadır.

M-Bus sistemi, çalışma sistemi olarak master-slave mimarisi kullanır. Bu sistemde birbirine bağlı cihazlar arasında bir iletişim söz konusudur. Master olarak da adlandırılan ana cihaz iletişimi başlatır ve bağımlı(slave) sayaçlardan veri ister. Bağımlı sayaçlar, ana cihaz tarafından okunabilen verilerle yanıt verir. M-Bus, bir seri iletişim protokolü kullanır ve yarı çift yönlü modda çalışır; bu iletişimin aynı anda yalnızca bir yönde gerçekleşebileceği anlamına gelir. M-Bus protokolü, basit kurulum ve uygun maliyetli olacak şekilde tasarlanmıştır, bu da onu akıllı ölçüm uygulamalarında tercih edilmesinde önemli bir etken olmuştur.

M-Bus Sisteminde Veri Alma Yöntemleri Nelerdir?