Neden Isı Pay Ölçer?

Isı pay ölçer sistemi, özellikle merkezi ısıtma sistemi bulunan konutlarda kullanılır ve bu konutlarda karşımıza çıkar. Dairelere özel olarak kurulan bu sistemde cihazlar, kaloriferler peteklerine takılmaktadır. Buradaki amaç, tüketilen toplam ısı enerjisini hesaplamak ve dairelere paylaştırılmasını daha detaylı bir şekilde görmektir. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’na göre Merkezi Isıtma istemi ile ısınan binalarda, belirli standartlar dahilinde ısı pay ölçer sistemi gereklidir.

AB normlarına göre belirlenen bir değer vardır. Isı ölçüm ekipmanları, ısı kayıplarını önleyen yalıtkan veya binaya yapılacak mantolama ısı izolasyonu ile kullanıcılar çok daha tasarruflu bir ısınma sürecine dâhil olurlar. Tasarrufların maksimum seviyelerde olması için ve ısı kayıplarının olmaması için, doğru izolasyonun yanında, bilinçli kullanım da önemlidir. Bu konuda da ısı pay ölçer gibi ürünler karşımıza çıkıyor. Merkezi ısıtma sistemlerinde binanın ısınmasından dolayı gelen enerji faturası, değişkenlik gösterebilir. Binalara gelen faturaların kalorimetre veya ısı pay ölçer sistemi ile paylaştırılması sonucunda her dairenin ayır ödeme turtarı çıkarılır.

2008 yılında çıkan yönetmelikten önce binaya gelen fatura metrekareye göre pay edilmekteydi. Dairelerde oturan veya oturmayan fark etmeksizin ısınma giderine katılmaktaydı. Dolayısıyla evi yeterli düzeyde ısınan daireler, ısı kayıplarını önemsemeden, dairelerindeki ısı izolasyonuna dikkat etmeden, hatta pencerelerini açarak yaşamaktaydı. Bu durum, ısı pay ölçer sistemine geçtikten sonra değişti. Isı pay ölçerlerin ısı ölçümleri neticesinde, her dairenin ne kadarlık bir ısınma hizmeti aldığı hesaplanmış olur ve o kadar fatura çıkarılır. Bu sistemde ısı kayıpları fazla olan daireler, kışın daha fazla ısınma hizmeti alırlar ve daha fazla ödeme yaparlar. Bu yüzden de her dairede ısınma için ödeme tutarları haliyle farklı olacaktır. Isı pay ölçer cihazlarının pil ömürleri boyunca herhangi bir bakıma kalibrasyona veya ısı sayacı muayene yönetmeliğine tabi olmadıkları için, muayeneye ihtiyacı yoktur.

Yalnızca sağlıklı iletişim sağlanabilmesi, radyo frekans sinyal göndermede sorun olmaması için ve aynı zamanda peteklerin sıcaklığının odada sirkülasyon yapabilmesi için cihazlarının önünün en az 25 cm açık bırakılması faydalı olacaktır. Isı pay ölçerlerin uzun ömürlü kullanımları, sorunsuz olmaları, her mahalli ayrı ölçüp detaylı fatura paylaşımı, tercih edilmeleri için önemli kriterlerdir. Isı paylaşımında, ısı pay ölçerlerin bulundukları petekler hiç ısınmasa ve ölçüm değerleri sıfır çıksa ve evde olmadığınız zamanda dahi, binaya gelen doğalgaz faturasından %30’luk bedel yönetmelik gereği pay edilir.

Merkezi pay ölçer nasıl hesaplanıyor?

 

Aslında burada yapılmak istenen, bağımsız bir ısınma değildir. Mevcut dağılımdan payınıza düşeni görmeniz olacaktır. Bu yüzden toplam fatura miktarının kullanıma göre dağılması ile birlikte kişilerin ne kadar kullandığı daha net bir şekilde ortaya çıkmış olacaktır. Her bağımsız bölümün ısı faturasını hesaplayarak tüketiciye sunan bu sistem, yeni tip merkezi sistem binalarda da çok görülmektedir. Kalorimetre dediğimiz ürünlere alternatif olarak kullanılabilen, çok daha rahat bir şekilde kullanabileceğiniz pay ölçer sistemleri, pek çok kişinin ihtiyaçlarına cevaplar vermektedir diyebiliriz.

Isı pay ölçer nasıl kullanılır?

 

Merkezi sistemle ısınan binalarda eskiden yakıt bedelleri metrekare üzerinden hesaplanmaktaydı. Bu da haliyle belirli kişiler için sorun teşkil edebiliyordu. Yeni sistem ile beraber her radyatöre bir pay ölçer takılarak, tüketilen enerji miktarı üzerinden ödenecek yakıt bedeli ortaya çıkarılmaktadır. İnsanların isteklerine daha net cevaplar veren bu sistem sayesinde pek çok kişinin aradığı çözüm bu oldu diyebiliriz. Özellikle merkezi sistem ile ısınan ve büyük dairelere sahip olan geniş apartmanlarda bu durum daha farklı bir hal aldı diyebiliriz. Binalarda %35 civarında doğalgaz tasarrufu sağlamaktadır.

 

Bu sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı ölçüm ekipmanları eklenmektedir. Bu yüzden yapılacak olan çalışmalar, herkes için bir çözüm ve etkileşim odaklı ideal ısı değeri sunar. Ayrıca oda sıcaklığını ayarlayan veya sabit tutan özel radyatör vanaları takılmaktadır. Isı pay ölçer cihazı ise peteğin üzerine monte edildikten sonra kullanılmaya başlanabilir. Bu ekipman sayesinde dairelerin ısı tüketimi daireye girilmeden ölçülebilmektedir.

Özetle neden ısı pay ölçer?

 

Isı pay ölçer teknolojisi, yalın ve sade bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Merkezi ısıtma sistemi olan binalarda özellikle tüketilen ısı enerjisini paylaştırıyor ve kimin ne kadar enerji yaktığını hesaplıyor. Bu da kalorifer peteklerine takılan cihazlarla yapılıyor. Çok borulu ya da çok kolonlu ısıtma sistemleri için tasarlanmış olan bu cihazlar, pek çok dairede rahatlıkla kullanılabiliyor.

 

Radyotörler üzerinden yapılacak olan enerji tüketimi ölçümü sayesinde, komşularınızla aynı faturayı ödemek zorunda kalmıyorsunuz. Siz o ay daha az ısı enerjisi tükettiyseniz, ona göre bir faturalandırma alıyorsunuz. Apartmandaki gider paylaşımını çok daha dengeli hale getiren bu sistem, belirli sensörler yardımıyla çalışıyor. Hem radyatör sıcaklığını hem de ortam sıcaklığını ölçen bu cihazlar, doğru bir hesaplama için pek çok unsuru bir arada taşıyor diyebiliriz. Isı pay ölçer cihazları güncel olarak kayıt altına alınıyor. Bu da cihazların gayet resmi bir şekilde çalıştığının en büyük göstergesi oluyor. Sağlıklı bir denge ve dağıtım için kesinlikle ısı pay ölçer teknolojisi önerilmektedir.